Biografi

BIOGRAFI

David Urwitz har ibland kallats Skandinaviens bäst bevarade hemlighet. Sedan debuten 2005 har David släppt sju skivor, gjort över 600 spelningar i Norge och Sverige samt hörts och synts i radio och tv. Han har samarbetat och turnerat med bland annat Peter LeMarc, Eldkvarn, Caroline af Ugglas och Uno Svenningsson. I sina sånger skildrar Urwitz ofta en längtan till någonting annat. Han är lika mycket en historieberättare som musiker och skriver och framför sina låtar med ett stråk av vemod och inneboende melankoli, men alltid med hoppet starkt lysande. Lite i skymundan har han skapat sig en alldeles egen och självklar plattform med en ständigt växande publik.


År 2005 kom som sagt Davids debutskiva "Det var väl inget mer med det". Albumet fick full pott i Göteborgs-Posten och höga betyg i flera andra tidningar. Ett antal kritiker menade att det var precis det här som saknats på den svenska rockscenen. De följande två åren släppte David en skiva per år. Samtliga tre album fick fin respons och var producerade av Charles Storm.


2007 kom singeln “Din skull” in på singellistans sjätteplats samtidigt som flera låtar hade haft hög rotation på radion. David sålde ut Nalen “Stacken” i Stockholm och Konserthusets Stenhammarsal i Göteborg.


2009 kom Davids fjärde album “Så långt det är möjligt”. Skivan var producerad av Andreas Dahlbäck.

 

2010 släpptes en samlingsskiva endast avsedd för Norge. Davids duett "Hos mig” med Helene Bøksle blev en stor hit i Norge och David gjorde uppemot 100 spelningar där.

 

2012 kom album nr fem; "Ta mig nånstans där solen skiner". Albumet var producerat av Hans Olsson Brookes och Daniel Claeson.


2013 släpptes skiva nr sex ”En gång i världen”. Skivan var producerad av Peter LeMarc och inspelad med Ulf Lundells band - Andreas Dahlbäck, Surjo Benigh, Jens Frithiof och Marcus Olsson. 

 

2014 gjorde David den uppmärksammade kort och antireklamfilmen "Made by Trollhättan". Filmen som är 114 sekunder lång gjordes som en kommentar på filmerna "Made by Sweden". Länk till filmen

 

2015 kom samlingsdubbelalbumet "Ett försök till samling - David, vad är det du vill höra?"

 

2017 släpptes duetten "Bara stanna en stund" som David gör med Caroline af Ugglas och 2018 kom skiva nr sju "Jag fick ett piano av Pär och hans bror". Skivan var producerad av Pär Öjerot.

 Se trailer för albumet

  

 Precis innan julen 2018 släppte David nyårslåten Gott Nytt År.

Till den fanns också en kortfilm. Här är länk:


Under våren 2020 gjorde David  poddserien PRATA MED HANTVERKARE. I den försökte han få klart för sig hur man ska prata med olika grupper som kan upplevas svåra att ha att göra med. Hundägare och pensionärer. Hantverkare och poliser. Bland annat.


 I april 2021 släppte David singeln "Tills allt blir bra".

Se trailer för singeln här