Biografi

BIOGRAFI

I vissa kretsar är David Urwitz nästintill en institution, i andra är han fullkomligt okänd. David har länge kallats Skandinaviens bäst bevarade hemlighet, och det ligger en del i det uttrycket.

I snart 20 år har David Urwitz gett ut skivor och turnerat Sverige och Norge runt. Genom åren har han skapat sig en alldeles egen plattform med en trogen och hängiven publik. 

Under hösten 2022 släppte han sin åttonde skiva, Som om inget hade hänt.

Urwitz har också uppmärksammats för att ha rekordet med flest låtar som utmanat på Svensktoppen utan att ta sig in på själva listan.

15 bubblare har det blivit så här långt.

Det senaste åren har man regelbundet kunnat höra David som sidekick till Morgan Larsson i programmet SöndagsMorgan i P4.


År 2005  släppte David sin debutskiva "Det var väl inget mer med det". Albumet fick full pott i Göteborgs-Posten och höga betyg i flera andra tidningar. Ett antal kritiker menade att det var precis det här som saknats på den svenska rockscenen. De följande två åren släppte David en skiva per år. Samtliga tre album fick fin respons och var producerade av Charles Storm.


2007 kom singeln “Din skull” in på singellistans sjätteplats samtidigt som flera låtar hade haft hög rotation på radion. David sålde ut Nalen “Stacken” i Stockholm och Konserthusets Stenhammarsal i Göteborg.


2009 kom Davids fjärde album “Så långt det är möjligt”.

Skivan var producerad av Andreas Dahlbäck.

 

2010 släpptes en samlingsskiva endast avsedd för Norge. Davids duett "Hos mig” med Helene Bøksle blev en stor hit i Norge och David gjorde uppemot 100 spelningar där.

 

2012 kom album nr fem: "Ta mig nånstans där solen skiner". Albumet var producerat av Hans Olsson Brookes och Daniel Claeson.


2013 släpptes skiva nr sex ”En gång i världen”. Skivan var producerad av Peter LeMarc och inspelad med Ulf Lundells band - Andreas Dahlbäck, Surjo Benigh, Jens Frithiof och Marcus Olsson. 

 

2014 gjorde David den uppmärksammade kort och antireklamfilmen "Made by Trollhättan". Filmen som är 114 sekunder lång gjordes som en kommentar på filmerna "Made by Sweden". Länk till filmen

 

2015 kom samlingsdubbelalbumet "Ett försök till samling - David, vad är det du vill höra?"

 

2017 släpptes duetten "Bara stanna en stund" som David gör med Caroline af Ugglas.


2018 kom skiva nr sju "Jag fick ett piano av Pär och hans bror".

Albumet var producerat av Pär Öjerot.

 Se trailer för albumet

  

Julen 2018 släppte David nyårslåten Gott Nytt År.

Till den fanns också en kortfilm. Här är länk:


Under våren 2020 gjorde David poddserien PRATA MED HANTVERKARE. I den försökte han få klart för sig hur man ska prata med olika grupper som kan upplevas svåra att ha att göra med. Hundägare och pensionärer. Hantverkare och poliser. Bland annat.


Hösten 2022 kom albumet Som om inget hade hänt.

Skivan spelades in med Matti Ollikainen, Viktor Turegård och Fredrik Myhr och med Pär Öjerot som producent.

Se trailer för albumet här


Sedan 2024 är David regelbundet med i podden Morgansoffan. Här är länk