Biografi

 

David Urwitz har ibland kallats Skandinaviens bäst bevarade hemlighet. Sedan debuten för drygt tio år sedan har David släppt sju skivor, gjort över 500 spelningar i Norge och Sverige samt hörts och synts i radio och tv. Han har samarbetat och turnerat med bland annat Peter LeMarc, Eldkvarn, Caroline af Ugglas och Uno Svenningsson.

I sina sånger skildrar Urwitz ofta en längtan till någonting annat. Han är lika mycket en historieberättare som musiker och skriver och framför sina låtar med ett stråk av vemod och inneboende melankoli, men alltid med hoppet starkt lysande. Lite i skymundan har han skapat sig en alldeles egen och självklar plattform med en ständigt växande publik.

År 2005 kom Davids debutskiva, Det var väl inget mer med det. Flera kritiker menade att det var precis det här som saknats på den svenska rockscenen. De följande två åren släppte David en skiva per år. Singeln “Din skull” gick in på singellistans sjätteplats samtidigt som flera låtar hade hög rotation på radion. David sålde ut Nalen “Stacken” i Stockholm och Konserthusets Stenhammarsal i Göteborg.

2009 kom albumet “Så långt det är möjligt”.

2010 släpptes en samlingsskiva endast avsedd för Norge. Davids duett "Hos mig” med Helene Bøksle blev en stor hit i Norge och David gjorde uppemot 100 spelningar där.

2012 kom album nr fem; "Ta mig nånstans där solen skiner". 

2013 släpptes skiva nr sex ”En gång i världen” (producerad av Peter LeMarc).

2014 gjorde han den uppmärksammade kort och antireklamfilmen "Made by Trollhättan". Filmen är 114 sekunder lång och gjord som en kommentar på filmerna "Made by Sweden". Länk till filmen:https://www.youtube.com/watch?v=qq4CBAkKuPY

2015 kom samlingsdubbelalbumet "Ett försök till samling - David, vad är det du vill höra?"

2017 Davids duett, Bara stanna en stund, som han gör med Caroline af Ugglas och låten Amundön släpps under hösten 2017. Singlarna är hämtade från hans sjunde skiva "Jag fick ett piano av Pär och hans bror" som kom den 16 februari 2018. Se trailer för skivan här: https://www.youtube.com/watch?v=HmKMPF-xq60